Instruktørbulletin # 01.05.2024

 

Generelt:

Kære DSF instruktør

Velkommen til DSF instruktørbulletin, hvor Teknisk Udvalg vil samle informationer til instruktører under Dansk Sportsdykkerforbund (DSF).

Intensionen er, at Teknisk Udvalg vil være synlige for instruktører i DSF og hver 2 måned udsende en bulletin indenfor de områder som du kan se nedenfor. Bulletinen vil ligge på DSF Sharepoint så du altid kan finde de foregående instruktør bulletin´er. Når der kommer en ny instruktør bulletin så sender vi dig en mail direkte, skriver det i Facebook gruppen for instruktører (meld dig selv til på FB) og / eller lægger en information i Tailor nyheder.

Opdelingen i områder afspejler opdelingen i Teknisk Udvalg af de enkelte underudvalg i TU samt hvem der er kontaktperson på de enkelte områder. Kontaktpersonen er er den du kan kontakte i TU i forhold til det enkelte område ved spørgsmål indenfor området.

Du kan finde oversigten over de enkelte udvalg på Sharepoint under Teknisk Udvalg

Vi håber, at du kan bruge instruktør bulletin men vi modtager gerne forslag til forbedringer.

Er du interesseret i at deltage i et bestemt fagområde i Teknisk Udvalg så skriv til kontaktpersonen eller mig, så vi får en masse spændende aktiviteter for instruktører i DSF.

Vil du være med til at gøre en forskel i forhold til DSF uddannelser så deltag i Teknisk Udvalg, og vær med i den gruppe, som du syntes er mest spændende. Vi mangler specielt yngre instruktører som vil være med til at sætte retningen i DSF uddannelser fremover. Interesseret så skriv til mig

Velkommen

Carl E. Tronhjem
naestformand@sportsdykning,dk

 

Område:

Vraguddannelserne (Vrag 1 og 2)

Kontaktperson: *

Mogens Braae, Mail: braae@newmail.dk   Telefon: 2099-9139

Status:

Vragudvalget afvikler i 2. kvartal af 2024 et Vrag II instruktør- og instruktørtrænerkursus for i alt 5 instruktører og instruktørtrænere, så hele forbundet får mulighed for at finde en forholdsvis lokal instruktør til at blive uddannet. Kurset henvender sig naturligvis til dykkere, som ønsker at opnå indsigt i penetrering ved vragdyk, herunder lære mere om kompliceret gasplanlægning. Vrag II er forbundets vel nok mest praktisk krævende kursus, hvor kursisten får udviklet sine praktiske færdigheder, men der er samtidigt nogle udstyrskrav til kurset, herunder bl.a. dykning med dobbeltsæt på mindst 2 x 12, redundant på opdrift, lys mv.  Kurset kan desuden kun gennemføres i dykkerhold på 3 mand.

 

 

Område:

Nitroxuddannelserne

Kontaktperson: *

Mogens Braae, Mail: braae@newmail.dk   Telefon: 2099-9139

Status:

Uddannelsen har i forbundet været en succes, idet der er uddannet tusindvis af dykkere i hele landet.

 

Basic Nitrox er ved at være et ”gammelt” kursus, idet vi udviklede det tilbage i 1998 og det er fortsat meget populært af 3 gode grunde, som vi skal vælge imellem, når vi skal dykke nitrox. Vi kan dykke længere på de lidt større dybder eller vi kan opnå kortere overfladetider eller vi kan vælge, at bruge nitrox som en mere sikker gas ved brug af en normal lufttabel.

 

Advanced Nitrox udviklede vi i 2004 og er også meget populært, hvor kursisten bliver introduceret til redundantbegrebet og hvor der læres, at dykke med accelereret dekompression, idet der medbringes en stageflaske med en nitroxblanding med en høj oxygenfraktion. Tilbagemeldingerne fra kursisterne fra dette kursus har ofte kaldt Advanced Nitrox for forbundets bedste kursus og det er nok ikke uden grund.

 

Nitroxudvalget vil løbende sikre, at uddannelsesmaterialet på disse kurser er opdateret og i overensstemmelse med ny viden foruden i tråd med den viden, som er nødvendig at besidde, for de kursister der efterfølgende ønsker at tage en trimixuddannelse.  

 

 

Område:

Trimixuddannelserne:

 

Kontaktperson: *

Mogens Braae, Mail: braae@newmail.dk   Telefon: 2099-9139

Status:

Vi har i dag mulighed for at tilbyde Rekreativ Trimix såvel Normoxic Trimix i forbundet.

 

Rekreativ Trimix henvender sig til dem, som ønsker at ”snuse” til dykning med blandingsgas og har ikke nogen særlige krav til udstyrskonfiguration, så det er en uddannelse, som i princippet kan tages i våddragt, med en standard BCD og med fx en 15 liter flaske på ryggen. Kurset åbner op for dykning til maks 50 meter, men idet der dykkes med trimix, kan en evt. rusvirkning minimeres gevaldigt, så det evt. svare til, at dykke til en meget lavere dybde. Bundtiden bliver dog naturligvis meget begrænset, idet der ikke planlægges tvungen dekompression i uddannelsen.

 

Normoxic Trimix er en overbygning på Advanced Nitrox, idet der nu dykkes med trimix i stedet for nitrox. Samtidigt dykkes der med accelereret dekompression, men nu med 2 stageflasker i stedet for kun med en enkelt flaske. Der dykkes til maks 60 meter på dette kursus.

 

Trimixudvalget har ønske om, at udvikle på disse kurser i fremtiden og særligt på det tilgængelige undervisningsmateriale, som har brug for et kvalitetsløft.

 

 

 

Område:

M1, M2, M3 og cross-over

Kontaktperson: *

Johnnie Skov

Status:

Ved start fra lørdag d. 2. marts 2024 var der syv tilmeldte på M1-uddannelsen og to på M2-uddannelsen. Der er i skrivende stund desværre frafald af en enkelt M1A

Næsten alle onlinelektioner er gennemført. Man kan godt mærke nervøsitet hos kursisterne, som vil gøre deres bedste for at præstere. For at gøre dem mindre usikre og for at give dem erfaring, er det vigtigt at i som instruktører anvender dem i de forskellige roller indenfor dykkeruddannelse. Husk dog på at de altid skal overvåges (som instruktør skal du kunne gribe ind) og have tilbagemelding.

Hvis i, i klubberne, har personer som gerne vil være instruktør, så vurder (ser du denne person som instruktør) og herefter skub på! Brug dem, motiver dem og giv tilbagemelding. Vi har behov for nye instruktører i klubberne. Nyt blod og nye ideer er vigtigt for udvikling i din klub og DSF.

 

Husk du kan altid skrive: johnnieegon@hotmail.com eller ringe: 28727054 ved spørgsmål.

 

 

 

Område:

Task Force instruktøruddannelse

Kontaktperson: *

Jan Ivar Pinndal, mail jan.pinndal@jernlungerne.dk

Status:

Vi ønsker at gøre vejen til at blive CMAS-instruktør i en dansk dykkerklub synlig og overskuelig. Derfor er der nedsat en task-force der både skal hjælpe med en model for..... samt hjælpe enkeltpersoner med dykkererfaring og uddannelser der ikke er CMAS til at finde vejen frem mod at blive CMAS dykkerinstruktør i Danmark.

 

 

Område:

Certifikatbestilling

Kontaktperson: *

DSF Sekretariat – dsf@sportsdykning.dk

Status:

Fremad vil al certifikatrekvisition i Dansk Sportsdykker Forbund foregå via forbundets webshopbutik.sportsdykning.dk.

Nu kan instruktører nemt bestille nye certifikater eller medlemmer kan genbestille bortkomne certifikater direkte fra webshoppen - https://shop.sportsdykning.dk/produkt-kategori/certifikater/
Det er vigtigt at bemærke, at certifikater kun vil blive udstedt, når både bestilling og betaling er modtaget af kontoret*

*Ved mistet certifikater/genbestilling kan du med fordel kontakte dsf@sportsdykning.dk så du er sikker på, at vi kan finde dig i vores arkiver.

Billeder

Obs. det er vigtigt, at klubberne, medlemmer og instruktører sørger for der er billeder af eleverne i Tailor. Det gør processen hurtigere for alle. Certifikater bliver ikke udstedt uden billeder. Det er muligt at uploade billeder ved bestilling, men vi opfordrer til at bruge Tailor.

Intranet og Excel Ark udgår

En betydelig ændring er, at rekvisition via e-mails og Excel ark ikke længere vil være en mulighed. Ved modtagelse af disse vil vi henvise dig til webshoppen.

Må ikke forveksles med uddannelsespakker

NB! Dette må ej forveksles med uddannelsespakkerne.
I skal ikke købe certifikater på forhånd. Certifikater skal bestilles når eleven har bestået og er klar til at modtage sit bevis.

 

 

 

Område:

Intranettet er lukket – Vi overgår til SharePoint

Kontaktperson: *

Nicolai Kehling, nicolai.kehling@sportsdykning.dk

 

Status:

Mens du læser disse opdateringer, er intranettet lukket. Det betyder at du fremad skal finde diverse kursusmaterialer, præsentationer, skabeloner m.v. på DSF SharePoint site.

 

Alle instruktører i DSF burde have adgang til SharePoint, men hvis login driller, så tøv ikke med at række ud.

Du tilgår SharePoint via dette link: https://sportsdykning.sharepoint.com/sites/dokumenter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Område:

Dykkerledelse

Kontaktperson: *

Jens Næsted, Mail: jens.naested@sportsdykning.dk     

Status:

DSF Dykkerleder kursus udbydes efter behov og annonceres når der er tilstrækkelig med deltagere (minimum 6). Kurset afholdes af DSF Instruktørtrænere i samarbejde med lokale klubber. Det tilstæbes at kurset afholdes minimum en gang hvert år.

 

Det forventes at kunne integrere kurset med CMAS Rescue Diver standard i løbet af 2024, med afholdelse af et pilotkursus i 2025.